Καθαρίζω φυσικά


Πριν καταφύγετε στα κλασικά καθαριστικά της αγοράς, προτιμήστε ξύδι, λεμόνι και αλάτι που σας προτείνω και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές και την επίμονη σκόνη.
Λεμόνι
Το οξύ που περιέχει το λεμόνι μπορεί να αφαιρέσει διάφορους λεκέδες, ακόμα και από σκουριά.

Χρησιμοποιήστε το
 :

Στο πλυντήριο πιάτων για αφαίρεση έντονης μυρωδιάς και δύσκολων λεκέδων, σαν έξτρα ενίσχυση του απορρυπαντικού. Βάλτε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού μέσα στο πλυντήριο πριν πλύνει.

Φτιάξτε ένα άκρως αποτελεσματικό μείγμα από λεμόνι και αλάτι και αφαιρέστε επίμονους λεκέδες.
Πάρτε μισό λεμόνι κομμένο στη μέση και καθαρίστε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα. Αφήστε το λεμόνι να δράσει για 20 λεπτά και μετά ξεβγάλτε με νερό (μόνο για πλαστικές και ξύλινες επιφάνειες- δοκιμάστε σε μία άκρη της επιφάνειας πριν για να βεβαιωθείτε πως δεν αλλάζει το χρώμα ή η υφή)

Στο πλυντήριο ρούχων για αστραφτερό λευκό χρώμα, προσθέστε μισή κούπα χυμού λεμονιού όταν ξεβγάζει το πλυντήριο.

Σε πλαστικά τάπερ για να καθαρίσουν από φαγητά που έχουν μείνει μέσα μέρες, τρίψτε λεμόνι σε όλη την επιφάνεια του τάπερ και αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο. Μετά πλύντε το κανονικά.
ΞύδιΤο ξύδι, όπως και το λεμόνι έχει αρκετό οξύ. Αυτή του η ιδιότητα το καθιστά ικανό να καθαρίζει από άλατα νερού μέχρι υπολείμματα σαπουνιού.

Χρησιμοποιήστε το
:

Για να καθαρίσετε την καφετιέρα σας: Γεμίστε το δοχείο του νερού μισό με νερό και μισό με ξύδι. Μετά θέστε την καφετιέρα σε λειτουργία. Όταν πέσει το μισό μείγμα στην κανάτα, κλείστε την καφετιέρα και αφήστε το μείγμα μέσα για περίπου μισή ώρα. Μετά ξανανοίξτε την καφετιέρα και αφήστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μετά, επαναλάβετε αρκετές φορές μόνο με νερό.

Πλυντήριο πιάτων
: Για να απολυμάνετε το πλυντήριό σας, βάλτε μισή κούπα ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού και βάλτε το πλυντήριο σε λειτουργία (αλλά άδειο). Εναλλακτικά βάλτε ένα μπολ με ξύδι στον πάτο του πλυντηρίου και βάλτε το στη λειτουργία κανονικά (χωρίς πιάτα μέσα)


Απομάκρυνση αλάτων νερού
: βάλτε σε μία σακούλα ξύδι και τοποθετήστε την γύρω από την ντουζιέρα, ασφαλίζοντάς την με τα χερούλια. Αφήστε την για όλο το βράδι και το πρωί ξεπλύνετε με νερό. Τα άλατα θα εξαφανιστούν.
ΑλάτιΗ κοκκώδης υφή του αλατιού το κάνει ιδανικό για καθαρισμό με τρίψιμο.

Χρησιμοποιήστε το
Στο πλύσιμο γυάλινων πιάτων και ποτηριών
: Το αλάτι δεν πρόκειται να γρατσουνίσει τα σκεύη ή τα ποτήρια σας. Χρησιμοποιήστε το στους επίμονους λεκέδες.


Σε πλαστικούς πάγκους και τραπέζια
 καλύψτε την βρωμιά και τους επίμονους λεκέδες με μπόλικο αλάτι. Μετά από μία ώρα απλά βουρτσίστε για να το απομακρύνετε από τις επιφάνειες.

Λεκέδες στον φούρνο
. Αν η κατσαρόλα έβρασε και γέμισε λεκέδες την κουζίνα, ρίξτε αλάτι για να απορροφήσει το νερό ή τον λεκέ. Όταν ο φούρνος ή η κουζίνα κρυώσει, απλά απομακρύνετε το αλάτι με ένα νωπό σφουγγάρι. (προσοχή, όχι για κεραμικές εστίες).



Διαβάστε τις 12 συμβουλές καθαριότητας  και ξενοιάστε!

1. Για να καθαρίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας σας, αδειάστε ένα μπουκάλι Cola, αφήστε το επί μία ώρα και μετά τραβήξτε το νερό.
2. Για να εξαφανίσετε τον λεκέ από κρασί σε ύφασμα, ρίξτε αλάτι και αφήστε για μισή ώρα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.
3. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού το πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες .
4. Αν από το μπάνιο σας ή το πλυντήριο το σιφόνι του μπάνιου βγάζει αφρούς, ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο σιφόνι. Ο αφρός θα «κάτσει».
5. Όταν έχετε στο ψυγείο σας τρόφιμα με έντονη μυρωδιά και μυρίζει δυσάρεστα, βάλτε στο μεσαίο ράφι και κοντά στην πλάτη του ψυγείου ένα κομματάκι κιμωλία, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές και φροντίζετε να την αλλάζετε κάθε δύο βδομάδες.
6. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το άρωμα της αρεσκείας σας σ' ένα "κρυφό" σημείο του σώματος καλοριφέρ. Όταν το σώμα ζεσταθεί, η μυρωδιά του θα απλωθεί στο χώρο και σεις θα το απολαύσετε... Ανανεώστε το άρωμα κάθε δυο-τρεις μέρες.
7. Για να καθαρίσετε τη βρομιά που επιμένει στον πάγκο της κουζίνας (λίπη, υπολείμματα τροφών κ.λπ.), χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και νερό για να φτιάξετε ένα κρεμώδες μείγμα. Εφαρμόστε το στις βρόμικες επιφάνειες και αφήστε να δράσει για 2 ώρες περίπου. Απομακρύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.
8. Για να τα απολυμάνετε, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα νερό και περάστε τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι.
9. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, λειτουργείτε το πλυντήριο άδειο και στη θήκη του απορρυπαντικού τοποθετήστε μαγειρική σόδα. Είναι η καλύτερη προστασία για τα άλατα.
10. Για να αφαιρέσετε το κραγιόν από τον τοίχο σας, τρίψτε προσεχτικά με ένα νωπό σφουγγάρι και οδοντόπαστα.
11. Για να αφαιρέσετε τα καμένα λίπη από το φούρνο της κουζίνας, όσο αυτός είναι ζεστός ρίξτε χοντρό αλάτι. Όταν ο φούρνος κρυώσει, απομακρύνετε τα λίπη με ένα νωπό σφουγγάρι.
12. Για να καθαρίσετε από τον τοίχο μικρούς λεκέδες από μούχλα,σκουπίστε τους πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά περάστε τους με ένα υγρό πανί με χλωρίνη και μετά σκουπίστε τους με ένα στεγνό

ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 
Για να καθαρίσετε μπρούτζινα είδη (ορειχάλκου). Κόψτε ένα λεμόνι στα δύο, προσθέστε του αρκετό αλάτι, και τρίψτε τα σκεύη σας με αυτό. Τρίψτε τα με νωπό πανί μετά. 

ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ 
Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε τον με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει!

ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 
Θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας υγρό καθαρισμού του βαμπρίζ του αυτοκινήτου σας; Σημειώστε. Σε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και τρεις κούπες οινόπνευμα εντριβής (rubbing alcohol), προσθέστε αρκετό νερό για να συμπληρώσετε ένα γαλόνι. ’ριστο για καθαρισμό και οιασδήποτε γυάλινης επιφάνειας. 

ΞΕΠΑΤΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ 
Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνο του μετά. 

ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ 
Θέλετε να διατηρήσετε τα ρούχα σας πιο πολύ; Πριν τα βάλετε στα άπλυτα, γυρίστε το μέσα-έξω, και αφήστε τα να αεριστούν πριν τα πλύνετε. Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τα ρούχα να μουχλιάσουν, κάτι που τα λεκιάζει και φθείρει! 

ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ 
Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερμοκρασία θα διατηρείται επί μακρότερο. 

ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ 
Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολλείματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τες με ένα μαλακό πανί, Ποτισμένο με BABY OIL. Θα γλυτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (1) 
Ρίξτε στις σωλήνες αναβραστό ξύδι , σε μικρές συχνές ποσότητες. Αφήστε το 10-15 λεπτά, μετά ξεπλύνετε το με αναβραστό νερό. Αν χρειαστεί επαναλάβετε το. 

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (2) 
Ρίξτε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μία κούπα ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και μετά αδειάστε μία τσαγέρα αναβραστό νερό. 

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ 
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρικής και μετά αναβραστό νερό . 

ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ 
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ 
Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού. 

ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ 
Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα. 

ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ 
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει.

ΨΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 
Αν την άνοιξη μπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας , τρίψτε σε σκόνη, μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν! 

ΣΚΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ 
Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο (cloves), αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο. 

ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ 
Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα αποκρίνει; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την. 

ΕΝΤΟΜΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ 
Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες

• ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ 
Αν έχετε γυμνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο, μια κούπα από μείγμα μισής μπύρας και μισού νερού. Η μυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει.

• ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ 
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίστε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ πάντως αβλαβές για την υγεία σας. 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ 
1. Μεσαία, 130-145 βαθμούς Κελσίου για τηγανιτά που περιέχουν πολύ νερό όπως πατάτες και άλλα λαχανικά. 
2.Υψηλή, 155-170 βαθμούς Κελσίου για αλευρώματα ή βουτηρωμένα. 
3. Πολύ υψηλή, 175-190 βαθμούς Κελσίου για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.ά. 

• ΜΑΥΡΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΡΟΥΧΑ 
Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σας (μπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ατονήσει και το μαύρο χρώμα τους έχει χάσει την "έντασή" του, προσθέστε στον κύκλο 'ξεπλύματος" του πλυντηρίου σας 2 κούπες έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ. 

• ΔΙΣΚΑΚΙΑ CD ΚΑΙ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ 
Αν μερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατζουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να "πηδούν" όταν τα παίζετε, μην απελπίζεστε: Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί. 

• ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΞΥΔΙ 
Ένας άριστος τρόπος αποσμητικού των φούρνων μικροκυμάτων (microwave) είναι, μία κούπα ξύδι, ανοίγετε τον φούρνο μέχρι να βράσει, βρέχετε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου.

• ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ 
Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.

• ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ 
Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.


Το μυστικό για γευστικές και υγιεινές τροφές κρύβεται στο ψυγείο. Μια βουτιά στα παγωμένα του άδυτα αποδεικνύει πως η σωστή οργάνωση των τροφίμων στο εσωτερικό του είναι μια απαραίτητη αλλά και απλή διαδικασία.

Η σωστή οργάνωση των τροφίμων στο ψυγείο….

1) Μετά το σούπερ μάρκετ προσπαθήστε να πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι. Τα τρόφιμα πρέπει να ψύχονται μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τα βγάζετε από το ψυγείο-βιτρίνα του πολυκαταστήματος. Προσπαθήστε να μειώσετε αυτόν το χρόνο στο μισό (1 ώρα) όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30°C.
2) Ο κανόνας είναι ένας, FIFO(first in first out), δηλαδή ότι μπήκε πρώτο να φύγει πρώτο. Πα να το καταφέρετε αυτό, σπρώξτε τα πιο φρέσκα προϊόντα στο βάθος του ψυγείου και φέρτε τα πιο παλιά μπροστά, για να έχουν προτεραιότητα.
3) Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν χρησιμοποιηθούν αλλά ποτέ πριν αποθηκευθούν. Επίσης, μην πλένετε το κρέας πριν το βάλετε στο ψυγείο.
4) Μην κλείνετε ασφυκτικά τις συσκευασίες, γιατί μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο τρόφιμο αναερόβιοι μικροοργανισμοί. Αντίθετα, στην κατάψυξη τυλίγετε τα τρόφιμα με προσοχή ή κλείνετε καλά τις συσκευασίες τους, γιατί διαφορετικά θα αφυδατώνονται.
5)  Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη μεταχείριση οποιουδήποτε φρέσκου τροφίμου.
6) Μη βγάζετε τρόφιμα από το ψυγείο πολύ πριν τα χρησιμοποιήσετε και μην ξανά παγώνετε όσα έχουν ξεπαγώσει, διότι έτσι πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια και χάνεται σημαντικό μέρος των χυμών τους.
7) Τα μήλα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα πεπόνια και τα αχλάδια θέλουν το χρόνο τους για να γίνουν. Αφήστε τα έξω από το ψυγείο μέχρι να ωριμάσουν κι ύστερα βάλτε τα μέσα.
8) Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα (π.χ. κρέας) κάτω από τα έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. λαχανικά, τυρί), έτσι ώστε να μην αναμιγνύονται οι ζωμοί τους.
9) Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο στο εσωτερικό του ψυγείου, για να ελέγχετε τη λειτουργία του.
10) Μην αμελείτε την τακτική συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού του, όπως επίσης και την εφαρμογή συστήματος απεντόμωσης και μυοκτονίας άμεσα όταν παρατηρήσετε ανεπιθύμητους επισκέπτες.
11) Κάντε τακτικά απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξίδι για να απομακρύνετε τις μυρωδιές.
12) Χρησιμοποιείτε δοχεία, τάπερ ή διαφανείς μεμβράνες για να προφυλάσσετε τις τροφές και αποφύγετε να βάζετε μέσα οτιδήποτε δίχως συσκευασία. Ακόμη και τα συσκευασμένα προϊόντα καλό είναι να μην τοποθετούνται μπροστά στην είσοδο ή την έξοδο του αέρα.
13) Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα εξωτικά φρούτα, οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια, δεν χρειάζονται απαραιτήτως ψύξη.
14) Το ψωμί μπορεί να διατηρήσει μία εβδομάδα στη συντήρηση, αλλά μπαγιατεύει γρηγορότερα στο ψυγείο.
15) Χρησιμοποιείτε διαφανή τάπερ για να μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση της τροφής στο εσωτερικό τους. Τα τάπερ πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς, διότι ο αέρας αλλοιώνει τα τρόφιμα. Επίσης, έτσι αποφεύγεται η μεταφορά οσμών στο εσωτερικό του ψυγείου.
16) Μη γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο, γιατί έτσι επηρεάζεται η κατανομή της θερμοκρασίας. Το πιο χαμηλό ράφι έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ το πρώτο επάνω την υψηλότερη. Η μέση θερμοκρασία στη συντήρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 5 °C και η κατάψυξη να λειτουργεί στους -18 °C τουλάχιστον. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη αποθήκευση των τροφίμων.
17) Μην ανοιγοκλείνετε ή αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για πολλή ώρα, καθώς έτσι αλλοιώνεται η εσωτερική θερμοκρασία του. Κλείνετε καλά την πόρτα και, αν το ψυγείο σας διαθέτει ηχητική ειδοποίηση γι’ αυτόν το σκοπό, ενεργοποιήστε τη.
18) Το ψυγείο σας πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος μέσα στην κουζίνα.
19) Μην αφήνετε να συσσωρεύεται πάγος στην κατάψυξη, διότι έτσι εμποδίζεται η σωστή και αποδοτική λειτουργία της.
20) Όσα προϊόντα αναγράφουν στην ετικέτα τους «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα» πρέπει να αποθηκεύονται στα μεσαία ή ψηλότερα ράφια. Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα κέικ, όπως επίσης και τα περισσεύματα τροφών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
21) Στο χαμηλότερο ράφι βάλτε το κρέας και τα ψαρικά και ακριβώς από πάνω τα φρούτα και τα λαχανικά. Στα ράφια στο εσωτερικό της πόρτας τοποθετήστε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το κέτσαπ, τα ποτά και ενδεχομένως κάποια φάρμακα ή καλλυντικά.
22) Χωρίστε τα κρεατικά σε μερίδες και τοποθετήστε τα μέσα σε μεμβράνη ή σε σακούλες στην κατάψυξη. Καλύτερα να τα κάνετε λεπτές στρώσεις και όχι μπάλες και να αναγράφετε την ημερομηνία, για να ξέρετε μέχρι πότε να τα καταναλώσετε.
23) Μην τοποθετείτε ποτέ ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο. Αφήστε το έξω έως 2 ώρες από τη στιγμή του μαγειρέματος και βάλτε το μετά. Το μαγειρεμένο φαγητό διατηρείται στη συντήρηση 2-3 μέρες και στην κατάψυξη 2-4 μήνες. Μην ξεχάσετε επίσης να βάλετε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής.


10 μικρά μυστικά για υγιή λουλούδια και φυτά



1. Αν χρησιμοποιείτε πήλινες γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να μεταφυτέψετε τα φυτά σας, φροντίστε να τις βυθίσετε σε νερό για δύο μέρες, ώστε να μην απορροφούν υγρασία από τα χώμα.
2. Αποφεύγετε να τοποθετήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου στην κουζίνα, κοντά σε καλοριφέρ ή κλιματιστικά, δίπλα στο ψυγείο ή κοντά σε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, για να μη δημιουργούνται ρεύματα θερμού ή ψυχρού αέρα που είναι επιβλαβή για τα φυτά σας.
3. Σκαλίζετε συχνά την επιφάνεια του χώματος για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες αερισμού σε αυτό.
4. Αν φυτέψετε ντοματιές, συνδυάστε τις με δυόσμο και βασιλικό για να βελτιώσετε τη γεύση και το άρωμα της ντομάτας.
5. Το γεράνι απωθεί τα σκαθάρια από τα φυτά σας.
6. Καλλιεργήστε μαζί με τις ντοματιές, τις μελιτζάνες ή τα φασόλια, μερικούς κατιφέδες, οι οποίοι έχουν νηματοδοκτόνο δράση.
7. Το κιτρίνισμα των φύλλων στα φυτά είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Λιπάνετέ τα με βιολογικά λιπάσματα.
8. Αφαιρώντας μέρος του φυλλώματος από λαχανικά όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι κολοκυθιές, βοηθούνται οι καρποί να ωριμάζουν γρηγορότερα.
9. Για να διατηρούνται τα κρεμαστά φυτά σε καλή κατάσταση, συστήνεται ο ψεκασμός των φύλλων και των βλαστών τους με νερό. Ο ψεκασμός συστήνεται επίσης σε είδη που έχουν μόλις μεταφυτευτεί.
10. Οι διάφορες πέτρες, καθαρές και χωρίς φυτικά κατάλοιπα, συμβάλλουν στην αισθητική οποιουδήποτε παρτεριού, ενώ το τείχος από ξύλινα πασσαλάκια συμβάλλει στον περιορισμό της ανάπτυξης των φυτών.
Πηγή: Show Gossip